Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης



HISTORY, FOLKLORE AND NATURAL HISTORY MUSEUM




9-11, I. Δραγούμη
GR - 501 00 Κοζάνη, Μακεδονία, Ελλάδα
Καθημερινά: 08.00-14.00, 17,30 - 20,30
(++ 30) 24610 33978/30997
(++ 30) 24610 30997
(Η μετάφραση είναι από την Google)


Εξωτερική όψη του δεύτερου
 -new- κτήριο

Outside view of the second -new- buldingΤο μουσείο ανήκει στην Κοζάνη Γραμμάτων και Τεχνών σύνδεσης. Ιδρύθηκε το 1969 και στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτίριο κατασκευάστηκε το παραδοσιακό μακεδονικό στυλ Δύση στο κέντρο της πόλης της Κοζάνης από το 1987. Ένα νέο τετραώροφο κτίριο ανεγέρθηκε γύρω από το ξενοδοχείο το 1993.

Μέσα στο μουσείο, ο Σύνδεσμος ελπίζει να διατηρήσει τα μνημεία και άλλες πτυχές της ελληνικής κληρονομιάς στην περιοχή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

Στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου είναι οι φυσικές συλλογές ιστορίας, που περιλαμβάνουν 220 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, πετρώματα, ορυκτά, τα έντομα, απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, τα ζώα, και απολιθωμένα θαλάσσια είδη, αναπαράσταση της μια μικρή σπηλιά κοντά Πολύμυλο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες , και διάφορα είδη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Μια βιτρίνα εμφανίζει παραδείγματα τερατογένεση στον κόσμο των ζώων.




Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων,
τα ζώα, και απολιθωμένα θαλάσσια
είδη στο υπόγειο του παλαιού κτιρίου




Στο ισόγειο, το οποίο είναι μια εσωτερική αυλή, είναι ένα παραδοσιακό φούρνο, καθώς και αναπαραστάσεις της ζωής των αγροτών και των ξυλοκόπων. Η ιστορία και η λαογραφία τμήματα καταλαμβάνουν τα επάνω ορόφους του μουσείου. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες μαθαίνουν για την εξέλιξη του πολιτισμού στην περιοχή της Κοζάνης από τη Νεολιθική έως τη σύγχρονη εποχή, και για τους αγώνες που έδωσαν οι ελληνικές λαό τον εικοστό αιώνα.



(Το υπνοδωμάτιο του ένα παλιό αρχοντικό)
Από το τρίτο και τέταρτο όροφο είναι αναπαραστάσεις των αγροτικών και ελαφρά βιομηχανικά επαγγέλματα των παλιές ημέρες (χρυσοχοΐας, coppersmithery, καμπάνα-ίδρυση, gunsmithery, ειδών σελοποιίας, καντάρι αποφάσεων, πεταλωτική, και ούτω καθεξής). Το πέμπτο όροφο εμφανίζει 58 ανδρών και γυναικών παραδοσιακές φορεσιές της Δυτικής Μακεδονίας. Στον έκτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις από μια σειρά δωματίων από τα παλιά σπίτια της πόλης της Κοζάνης (1650-1850): η «Κουζίνα», «K. Δωμάτιο Gertsos του »(το υπνοδωμάτιο του ένα παλιό αρχοντικό), 'Γ Δωμάτιο Σακελλάριου του »(το σαλόνι του ένα διώροφο αρχοντικό του 18 ου αιώνα, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1976), το «Εργαστήρι των γυναικών», με τα παρελκόμενα και εργαλεία της οικιακής εργασίας, η «Αίθουσα του Tradas ή Bassayannis» χτισμένο με υλικά από το 17 ου αιώνα πόλη σπίτι του το ίδιο όνομα, ένα δωμάτιο εμφανίζοντας το «κάτω συρτάρι νύφης», καθώς και ένα μικρό «Κελάρι του γλυκά και λιχουδιές».

                                                              
Παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα



Στο νέο κτίριο εκτίθενται έργα ζωγραφικής του Μανώλη Dragoyas, Βασίλης Χρήστου, καθώς και άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, μια συλλογή σκίτσων των παραδοσιακών σπιτιών της πόλης της Κοζάνης, συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960), παραδοσιακές φορεσιές από όλη όλη την Ελλάδα, καθώς και μια συλλογή ελληνικών γραμματοσήμων 1861 έως 1998.Το μουσείο λειτουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, που περιλαμβάνει ξεναγήσεις και παιχνίδια.



Μια συλλογή από ελληνικά γραμματόσημα από 1861,Äì1998







Πηγή:http://www.macedonian-heritage.gr/Museums/Anthropological
_and_Nat_History/Istor_Laogr_Kozanhs.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κρυοπηγή

Συνέντευξη με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χουρμουζιάδη

Στο νέο Δ.Σ. της πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων εξελέγχει ο Δημήτριος Σταθόπουλος

Αποκατάσταση και ανάδειξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λιβαδερού

Καθηκοντολόγιο Αρχαιοφυλάκων-Ανακοίνωση ΑΡΚΙ

Οικογένεια Μητσοτάκη, ενα ενδιαφέρον πολιτικό case study.

Aποτελέσματα των εκλογών Π.Ε.Υ.Φ.Α. 19-20-21 Ιανουαρίου 2015-Ανακοίνωση ΚΕΦΕ

Έπαινοι για το αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

«Mην κλαις και μην γελάς, μονάχα να καταλαβαίνεις»